Aktualitások

2021. július 6.
A Magyar Telekom hálózatfejlesztéséről
Közintézmények és társasházak is részesülhetnek a fejlesztések előnyeiből a jelenleg is futó munkálatok nyomán.
Hálózatfejlesztések a város több pontján

Közintézmények és társasházak is részesülhetnek a fejlesztések előnyeiből a jelenleg is futó munkálatok nyomán. 

Dunaújváros több pontján jelentek meg kisebb-nagyobb munkagödrök. A lakók az Önkormányzatnál érdeklődtek ezekről. Mint kiderült, nem önkormányzati, hanem állami beruházásról van szó, amelynek a célja a gyorsabb internet biztosítása.

Két fejlesztés, két cél

Az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával zajlanak országszerte a hálózati hozzáférések fejlesztéseit irányuló projektek. Jelenleg két pályázat kivitelezési munkáit végzik a szakemberek Dunaújvárosban, lakossági és közigazgatási fejlesztés céljából. 
Lakossági felhasználás céljából a Magyar Telekom Nyrt. kezdte meg a kábelek lefektetését, amelynek eredményeképp az itt lakók számára is elérhetővé válik a Magyar Telekom, mint szolgáltató. A kivitelezést a Kanizsatel Kft. végzi. 
A közintézmények – iskolák, a Polgármesteri Hivatal, a Járási Hivatal, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Bíróság – hálózati hozzáféréseinek, kapcsolatainak fejlesztését szintén pályázat keretében az MVM Net Távközlési Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság végzi.

A hálózatfejlesztési vagy kiépítési munkákat nem az Önkormányzat rendelte meg. A kivitelezést végző cégek tervezőirodák segítségével, úgynevezett geodéziai felmérés nyomán tervezik meg a hálózat kiépítéséhez szükséges nyomvonalakat, figyelembe véve a közműveket, korábbi kábelek nyomvonalát, amelyekkel ezt követően közterület-bontási kérelemmel fordulnak az Önkormányzathoz. Amennyiben minden terv szabályosan beérkezik, az Önkormányzat nem tehet mást, mint a közterület helyreállításának feladatait megszabva kiadja a bontási engedélyt, amely lehetővé teszi a munkálatok megkezdését. A közterület bontása helyett, ahol csak lehetőség van rá, egy indító munkaárokból irányított fúrással húzzák be a kábeleket.
A jelenleg zajló hálózati kábelfektetés a már korábban kiépített Paks II. optikai kábel nyomvonalát követi, ennek mentén zajlanak a munkálatok. 

Kímélő program, a fákat is nagyon védik

A kivitelezés során a kivitelező kiemelt figyelmet fordít a környezeti, természeti értékek megóvására. A nyomvonal kialakítása során figyelnek, hogy a fák gyökérzetét ne sértsék meg, a tartógyökerek esetében azokat körbe ássák, így biztosítva azt, hogy fákban se a munkálatok ideje alatt, se a későbbiekben ne történjen kár. Dunaújváros főerdésze folyamatosan nyomon követi, hogy ez így történik-e. Az eddigi munkálatok során ezt a munkát szakszerűen végezte el a beruházó. 
Mivel a munkaárokból induló irányított fúrás lehetővé teszi a bontás nélküli munkavégzést, sok helyen éltek ezzel a lehetőséggel, így védve többek között az olyan részeket, mint a Bartók Béla út is, ahol a lakossági közösségi munka keretében kialakított kiskert alatt vezették át a járatot. A munkafolyamatot előzetesen egyeztették a kiskert tulajdonosaival is.

A területek helyreállítása során is a korábbi állapot visszaállítása a cél, a visszatemetést követően pedig füvesítik a területeket. 

Az Önkormányzat illetékesei elmondták: ahogyan a Vasmű úti fáknál is látható volt, a törvények nem a fákat, hanem a közműveket védik, jelen esetben pedig állami beruházásról van szó. Ettől függetlenül az Önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a fák minél kisebb sérülést szenvedjenek.

(Fotó: Végh Zoltán)

forrás: https://dunaujvaros.com/hirek/202107/halozatfejlesztesek_a_varos_tobb_pontjan