Aktualitások

2022. február 2.
Kérdezz - felelek a költségosztókról
Kérdezz-felelek a költségosztókról, ajánljuk szíves figyelmükbe. Várjuk további kérdéseiket, észrevételeiket a témában, akár a "Kérdezz - felelek" menüben, akár e-mailben (intercisa@intercisa.hu)

A lakásszövetkezet által kiadott levélre ( költségmegosztók cseréje ) tennék fel pár kérdést, melyeket a lakók tettek fel nekem, s én nem tudtam érdemben választ adni. Kérem, hogy levelemre mihamarabb írásban válaszolni szíveskedjen, hogy a lakókat hitelesen tudjam tájékoztatni.

1,  Miért a februári időpontig kell meghozni a költségmegosztók cseréjére vonatkozó igényt?

Szó sem volt arról, hogy februárban döntést kellene hozni a költségosztók cseréjéről. A személyes megbeszélésünk alkalmával én azt mondtam, hogy a cserét érdemes a fordulónaphoz igazítani, de ha ez nem lehetséges, akkor lehet más időpont is, vagy a következő fordulónap 2023-ban. Azt sajnos nem tudjuk előre, hogy a jelenlegi leolvasó (DVCSH Kft.) meddig végzi még ezt a szolgáltatást.

2,  Miért a lakásszövetkezet foglalkozik ezzel, s miért nem a távhő szolgáltató cég, jelen esetben a DVG ZRT? Hiszen ő szolgáltat, neki kell gondoskodni a hiteles mérésekről, azok leolvasásáról és elszámolásáról a fogyasztók felé. ( mint a régi szolgáltató )

Azért a Lakásszövetkezetnek kell ezzel az üggyel foglalkoznia, mert a fogyasztó a Lakásszövetkezet, neki kell gondoskodnia arról, hogy a távhőszolgáltató – jelen esetben a DVG Zrt. – megkapja az elszámolást a számla elkészítéséhez. A DVG Zrt. a távhőszolgáltatásért és az elhasznált hő díjának kiszámlázásáért felel, nem dolga a leolvasás és a hő szétosztása. A „régi szolgáltató” bizonyos vállalkozásokon keresztül a távhő termelését, a távhőszolgáltatási közüzemi szerződés alapján a távhő szolgáltatást, vállalkozási szerződés alapján az épületek fűtési rendszerének karbantartását, valamint egy másik vállalkozási szerződés alapján az ampullák cseréjét és az elfogyasztott hő szétosztását végezte. Ezek a szerződések nem kapcsolódnak egymáshoz, a hőszolgáltató nem automatikusan költségosztó is.

3,  Miért vállalja be a lakásszövetkezet a köztes szerepet? Igazgatósági döntés született erről? A DVG ZRT adott- e megbízást erre a lakásszövetkezetnek?

Ahogy az előző pont válaszában írtam, a Lakásszövetkezet a fogyasztó, neki kell gondoskodnia a hő elosztásáról. Lehetne ez maga a Lakásszövetkezet is, ha meglennének ehhez a feltételek, de ez sokkal nagyobb költséggel járna, mint külső vállalkozás alkalmazása. Igazgatósági döntés született arról, hogy a beérkezett ajánlatokat (a Lakásszövetkezet nem kért ajánlatokat, a költségosztással foglalkozó vállalkozások kerestek meg bennünket) kiküldjük a küldötteknek, hogy tisztában legyenek a problémával. A Területi Konzultáción ez téma lesz, remélhetőleg minden kérdésre tudunk majd válaszolni. A DVG Zrt. nem adott megbízást, viszont korábban tartott egy tájékoztatást, – amin talán Ön is részt vett – ahol elhangzott az, hogy a DVG Zrt. nem fog költségosztókat leolvasni és elszámolást készíteni, mert ez nem összeegyeztethető a távhőszolgáltatással. Itt mutatták be a három költségosztással foglalkozó vállalkozást is.

Az a válasz nem elfogadható, hogy amennyiben nincs költségmegosztó felszerelve, LM3 arányosan lesz elszámolva a fűtés. Ez nem a lakásszövetkezet kompetenciája. Ha a DVG ZRT kereste fel ez ügyben a lakásszövetkezetet, milyen szerződés alapján? A szolgáltatónak a kötelessége a mérők felszerelése, a hiteles mérés és az elszámolás, ha már neki fizet a fogyasztó.

Viszont igaz! Ha valamelyik hőleadón (radiátoron) nincs költségosztó, az azt jelenti, hogy ott méretlenül vételeznek hőenergiát, ezért előfordulhat, hogy a távhőszolgáltató Lm3-re számláz, vagy erre a radiátorra 2,5-szeres szorzót alkalmaz. A DVG Zrt. és a Lakásszövetkezet között semmilyen szerződés nincs költségmegosztók leolvasására, kiértékelésére. A távhőszolgáltatóknak a hiteles mérés a kötelezettségük, amit a „régi szolgáltató” évekkel ezelőtt meg is valósított, minden épületnél fel van szerelve hőmennyiségmérő, ami az épületben elfogyasztott hő mennyiségét méri. Ez a feladata a távhőszolgáltatónak, a költségosztás a fogyasztónak, jelen esetben a Lakásszövetkezetnek a feladata. A távhőszolgáltatónak az elfogyasztott hő díját kell megfizetni, a költségosztáshoz semmi köze. Ad abszurdum az is előfordulhatna, – de ezt a Lakásszövetkezet Igazgatósága nem támogatja – hogy a lakásokban nincsenek költségosztók, így a hődíjat a szolgáltató a Lakásszövetkezetnek számlázza és a lakóközösség dönt abban, hogy az egyes lakásokra mekkora díjat oszt fel. Ebből csak vita származna. Egyébként 2027. január 1. napjától minden távfűtéssel rendelkező lakásba már csak ún. „okos” költségosztókat lehet alkalmazni, eddig az időpontig minden fiolás költségosztót le kell cserélni.

4,  Miért nem a DVG ZRT keresi meg a vállalkozást és köt vele szerződést erre a munkára? A mérők és azok elszámolását majd ugyan úgy mint eddig a közös ktg- ből fizeti ki a lakásszövetkezet  a szolgáltatónak. Kérem ha van ilyen szerződés, hogy a DVG ZRT átpasszolja a lakásszövetkezet felé ezt a terhet, kérjük, hogy tájékoztatás céljából legalább a küldötteket tájékoztassák.

A DVG Zrt-nek nem feladata a költségosztás, ezért nem is keres ilyen vállalkozásokat és nem köt velük szerződést. Az említett szerződés nem létezik, a DVG Zrt. nem passzolt át semmit a Lakásszövetkezetre.

Továbbá én személy szerint szeretném kérdezni, hogy tárgyal-e a szövetkezet vezetése a DVCSH- val, hogy leolvasás után ne szereljenek fel új ampullákat, hiszen ezért fizet a tagság, és az elszámolást a DVG nem fogadja el hiszen LM3 alapján számláz. Így a DVSH-nak feleslegesen fizetünk. Mi értelme van?

A Lakásszövetkezet nem tárgyal a DVCSH Kft-vel arról, hogy a leolvasást követően ne szereljenek fel új ampullákat, mert ez azt eredményezné, hogy Lm3 alapján kellene a számlákat kiállítani. Reményeink szerint a jelenlegi vitás állapot rövidesen rendeződik és a DVCSH Kft. adatokat fog szolgáltatni a DVG Zrt. felé. Ebben az esetben az elszámolások már a költségosztók alapján készülhetnek el. Hogy a vita mikor zárul le a szolgáltatók, valamint az Önkormányzat között, arra a Lakásszövetkezetnek nincsen ráhatása.