Bemutatkozás

Az Intercisa Lakásszövetkezet története az 1970-es évek elején kezdődött, mint Dunai Vasműs Munkás Lakásszövetkezet. A nagyütemű lakásépítés dunaújvárosi megindulása 1968-69-re tehető, majd a 70-es évek második felében csúcsosodott ki. A Dunai Vasmű és a város vezetésének együttműködése folytán egyre többen kap(hat)tak OTP által finanszírozott szövetkezeti lakást. 1975-ben a Ságvári Lakásszövetkezettel való egyesülést követően vette fel a Lakásszövetkezet az Intercisa nevet.

Lakásszövetkezetünk jelenlegi taglétszáma 4512 fő, így országos szinten is az egyik legnagyobb lakásállománnyal rendelkező lakásszövetkezetnek számítunk. Az épületeink túlnyomó része Dunaújváros Béke városrészében található, de vannak szövetkezeti házak a Római városrészben, a Technikumban, a Dózsa II. városrészben, a Hild iskola mögött, valamint a Vasmű út végén és a Kallós Dezső utcában. Az épületek mindegyike panelos technológiával épült, kb. fele-fele arányban vannak a négyemeletes és azt ezt meghaladó (7, 9, 10) szintszámú lépcsőházak.

A rendszerváltást követően, 1992-ben a Lakásszövetkezet életében is lezajlott egy rendszerváltás. Radikális változáson esett át a gazdasági és a műszaki tevékenység a Lakásszövetkezetnél, a korábbi "nagykalapos" rendszert felváltotta a társasházi modell. Ez azt jelentette, hogy minden egyes lakó tudhatta ezt követően, hogy az általa befizetett közös költségből csak abban a lépcsőházban hajtható végre bármilyen fejlesztés, ahol lakik. Megszűnt az addig fenntartott karbantartó részleg, ahol az egyes szakterületeknek megfelelő szakmunkások, valamint takarítók dolgoztak és csak adminisztratív állomány maradt alkalmazásban. A szakipari munkákat ezt követően vállalkozók bevonásával oldotta meg a Lakásszövetkezet. Megalkottuk azokat a belső szabályzatokat, amelyeket az akkor hatályos szövetkezeti törvény előírt, vagy a szövetkezet működéséhez elengedhetetlenül szükséges volt; többek között a Versenyeztetési Szabályzatot is. Ez a szabályzat rendelkezett és rendelkezik ma is arról, hogy hogyan kell egy bizonyos karbantartási, felújítási munka elvégeztetéséhez a legkedvezőbb ajánlattevőt kiválasztani.

1992-ben - a törvény adta lehetősséggel élve - hét lépcsőház kivált a Lakásszövetkezetből és három önálló társasházat alapított, bízva abban, hogy anyagilag így jobban jár a lakóközösség.

Központi iroda Központi iroda

Lakásszövetkezetünk már az első lehetőséget kihasználva, 2000-től folyamatosan vesz részt a panelos épületeknek kiírt energiatakarékosságot elősegítő felújítások pályázatain. A lakásállomány több mint 90%-a hőszigetelést kapott az elmúlt években, közel 50%-ban a nyílászárók cseréje is megtörtént. A fűtési rendszer átalakítása, korszerűsítése 150 lakás kivételével mindenhol megvalósult.

A Lakásszövetkezet közös képviseletet és társasházkezelést is ellát a város több társasházánál. Összességében több mint 800 albetétet kezelünk a lakók megelégedésére.

Jelenleg a Lakásszövetkezetnél öt fős Igazgatóság és három fős Felügyelő Bizottság működik, az elnökkel együtt tizenkét adminisztratív alkalmazottunk van. Vállalkozások bevonásával teljes körűen megoldott az épületek működéséhez, üzemeltetéséhez szükséges ügyeleti és karbantartó rendszer kiépítettsége.

Amennyiben Önnek, tisztelt Látogatónk, a Lakásszövetkezet történetével kapcsolatos információja van, kérjük ossza meg velünk, hogy e rövid történetet pontosíthassuk, kibővíthessük. 

Kapcsolódó dokumentumok: